Fejléckép Filuról

2014. július 4., péntek

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. - Kezdet
A nyolcrészes sorozat a mai tinik világában játszódik, itt és most. Főszereplője Rentai Renáta, aki felvételt nyer a Szent Johanna Francia Tagozatos Gimnázium 9/b osztályába, az ő naplóját olvashatjuk a könyvben. Reni gimis élete teljesen eltér a korábbitól, új barátokat szerez, és végre megtalálja szeptember 8-án élete szerelmét, Cortezt, akibe a fél gimnázium szerelmes. Jó,összetartó osztályközössége van. Ebben a kötetben a kilencedik osztály első félévét követhetjük végig Reni szemszögéből.



Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. - Együtt
Kilencedik osztály második félévében még jobban felpörög az élet az osztályban és az egész Szent Johanna gimiben: bulik, Valentin-hét, osztálykirándulás, versenyek... Az osztályközösség még jobban összekovácsolódik és sokat javul. Reni még jobban érdeklődni kezd Cortez iránt, ami már-már szerelem, és kétségek közt őrlődik, mert Cortez viselkedése sajnos nem egyértelmű. Úgy tűnik, Edinával jár, de mégsem. Reni már úgy érzi, nemcsak Virág és Arnold a barátai, hanem lassan mindenki az osztályból. Vajon mi történik majd?




Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. - Egyedül
Reni az unalmas nyári szünet után nagyon várja már, hogy viszontláthasson mindenkit, főleg Virágot és Cortezt, élete szerelmét. Tizedik első féléve azonban számára nagyon szomorú, keserű és nehéz. Virág szerelmes lesz Doriánba, aki meglepő módon nem egy tinibálvány, és miatta túlságosan hanyagolja Renit. Arnold gyakran elmegy Párizsba év közben, Kingának újabb és újabb rigolyái lesznek. Na és Cortez... A Jalapeno együttes megalakulásával Corteznek barátnője lesz, Viki. Reni nagyon sokat sír. Vajon mi lesz vele?


Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. - Barátok
Tizedik második félévében Cortez még sokáig jár Vikivel, de Reni már nem sír miatta. Virág szakított Doriánnal, hippi lett, és még a szemüvegét is felveszi. Reni úgy érzi, mindenki kicsit közelebb került hozzá, Cortezt is beleértve. Kingával is egyre jobban összebarátkoznak, aki szerelmes lesz Zsoltiba. Virág valamilyen érthetetlen okból kifolyólag Ricsivel jön össze, Arnold is szerelmet vall Reninek. Cortez viselkedése sajnos most sem egyértelmű, és bár küld Reninek jeleket, Reni (főleg Kinga hatására) nem érzékeli megfelelően azokat. Vajon mi sül ki ebből?



Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. - Remény
Reni már tizenegyedikes lesz, de sok nehézsége van. Szerencsére megtalálja Arnold nélkül is a helyét, de Kinga kitalálja, hogy kettőjüknek legyen kitalált barátjuk. Ez halloweenkor kiderül, ami miatt Cortez nagyon megharagszik rá, és Reni emiatt nagyon sokat sír. Zsoltinak és Kingának működik a dolog, együtt járnak. Virág és Ricsi is együtt maradnak. Az új osztálytárs, Macu is nagyon kedves. December 20-án végre eljön a várva várt nagy nap is Reni életében: összejönnek Cortezzel. Vajon mi sül ki ebből?



Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 6. - Ketten
Reni és Cortez kapcsolata az első két héten igencsak rosszul működik, de utána szerencsére megjavul, és tartós kapcsolatnak ígérkezik. Tizenegyedik második félévében is végig együtt maradnak, miközben nagyon sok érdekes dolog történik körülöttük: Dave egy hétig nem netezik, Kinga megvédi Macut egy diszkóban, Corteznek iskolapszichológushoz kell járnia, és Vikivel is összevesznek Reni miatt. Jacques és Flóra kapcsolata is szépen működik. Vajon mi lesz Reniékkel?




Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. - Útvesztő
Reniék osztálya immár végzős osztályként érkezik szeptemberben a Szent Johannába. Az eddigi legizgalmasabb évnek néznek elébe, ami tele van jó eseményekkel (szalagavató, szilveszteri buli, rekorddöntés stb.), de komoly döntések, buktatók (érettségi tárgy kiválasztása, pályaválasztás, továbbtanulás) állnak előttük.  Reni továbbra is együtt marad Cortezzel, de Kinga igen nagy meglepetést okoz, Dave-vel jön össze. A félév Reni számára egy igen nagy meglepetést tartogat. Vajon mi lesz az, és Reni megfelelően kezeli-e?



Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. - Örökké
Reni igen nehéz döntés előtt áll, mert ösztöndíjat kapott Párizsba, és nem tudja, menjen-e vagy maradjon. Cortezzel a szakítás szélére sodródnak, de szerencsére megjavul a kapcsolat. Ezután is sok nehézségük van, lakást kell keresniük, és persze ott van az érettségi is, amire nagyon sokat kell tanulni. Az összetartó osztályközösségnek köszönhetően minden megoldódik. Arnold és Reni kibékülnek, és Gábor is nagy meglepetést okoz ebben a részben. A történetet Reni Párizsba költözéséig végigkövethetjük. (Ezt a kötetet két részre bontották a terjedelme miatt.)


Leiner Laura: A Szent Johanna gimi - Kalauz
Ebben a színes, kiegészítő kötetben majdnem minden benne van, amit A Szent Johanna gimiről tudni kell. Benne vannak a gyakran ismételt kérdések, az érdekességek, amik nem derültek ki, a karakterek rajzai és részletesebb jellemzései, Reni levele Corteznek, elvetett borítótervek az SzJG egyes részeihez. A Kalauz tartalmazza azokat az SzJG-jeleneteket is, amelyek végül nem kerültek bele a megjelent kötetekbe. Az albumban színes képek is vannak, illetve Martos Juli rajzai díszítik.


A könyveket Paulik Krisztina Beáta ajánlotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése