Fejléckép Filuról

2016. augusztus 16., kedd

Könyvajánló - Gubó Dorina - 2016. augusztus 16.

Gubó Dorina által küldött könyvajánlók a Lépj te is Filu nyomdokaiba! című játékunkhoz.

Kiera Cass: Párválasztó
America Singer szegényesen ám boldogan él Illéa országában ahol kasztokba tömörítik az embereket.  Az 1-8-ig terjedő rendszerben America családja az ötösben szerepel ám titkos szerelme Aspen a hatosban. Nem mondhatom, hogy családjának lehetősége nyílik a pazarlásra. Így amikor megérkezik a királyi boríték, hogy America is nevezhet, a Párválasztóba a családja nagyon szeretné ha America legalább megpróbálna jelentkezni, de hát ott, van neki Aspen.(A Párválasztó egy olyan dolog ahol a herceg ebben az esetben Maxon kiválassza leendő hercegnőjét a 35 döntős lány között. Persze itt megjegyezném, hogy ennek itt politikai szerepe is van, aminek inkább a későbbiekben lesz jelentősebb a szerepe.)  A fiú pedig mindent megtesz, hogy a lány elinduljon a versenyben még akkor is, ha ez szakítással jár. Amikor megérkezik a válasz, hogy America bejutott a lány tudja, hogy innentől miden megváltozik. Nem akar eljátszani még a gondolattal, sem hogy a herceg oldalán szerepeljen. Americának bizonyítani kell számos tv szereplésen, randevún, programom, amit közvetítenek Illéa összes lakosának. De amikor a gondolatai közé férkőzik Aspen America rögtön kétségbe esik még akkor is, amikor a herceg rájön arra, hogy America nem azért jött ide, hogy a kegyeiért harcoljon a többi lánnyal szemben, hanem családja támogatásául. Maxonnal barátság alakul ki közöttük, ami még három köteten keresztül elég nagy változáson mehet keresztül.
Nahát, amíg a könyvet olvastam olyan érzésem volt, mintha ha valami társkeresős showban érezném magam. De nagyon tetszett America karaktere már az elején belopta magát a szívembe a fiúk közül pedig Maxon rajongó vagyok és neki szurkolok, hogy megtalálja örök társát America személyében.
Hogy kinek ajánlom Mindenkinek! Szerintem minden lánynak van egy olyan korszaka, amikor hercegnő szeretne lenni. Hát akkor ebben a regényben kiélheti hőn szeretett vágyait a csodás estélyi ruhák a fényűző pompa és a herceg környezetében.

Kiera Cass: Elit
Már csak hat lány maradt. Közeledik a döntés és változik a légkör a palotában és a palotán kívül is. America még mindig döntésképtelen és ez már Maxon türelmét is döntögetni kezdi. Hisz, neki olyan kell, aki rögtön meg tudja hozni döntését és mindenben mellette áll. America pedig ebben a kötetben is sokat gondolkodik és vacillál a két fiú között, hogy melyiket-életet választja. A katonával, akit bármikor elveszthet vagy pedig a fényűző pompát Maxonnal.
Illéa helyzete sem olyam, mint amelyinnek a király azt látni szeretné az emberek lázadnak. Mert szerintem, ha logikusan belegondolunk ebbe a kasztrendszerbe, akkor jogos a felháborodás. Hisz, ha már America ötösként is nélkülözött, akkor mi lehet a hetesekkel, nyolcasokkal. Ezért aztán lázadások törnek ki az országban és még a palotába is sikerül bejutniuk.
Nekem ez a kötet még inkább tetszett, mint az első. Sokkal több izgalom, ármány és érzelem volt benne. Egy valamit sajnálok, hogy keveset tudunk a lázadók szándékairól és terveiről.
Aki elkezdte a sorozatot az mindenképpen folytassa, még ha az első kötet nem is tetszett neki annyira. Kíváncsian várom én is a folytatást!

Kiera Cass: Az igazi
Párválasztó végéhez közeledünk. Fogynak az esélyes lányok. Maxon pedig ha mondhatom így már döntött. America pedig még mindig csak töpreng, ám ha jobban figyelünk, észrevehetjük, kihez húz leginkább a szíve. Nem csak ez a szerelmi dilemma nehezíti életüket, hanem ott vannak a lázadók is, akik már nem riadnak vissza attól is, ha ölniük kell. Ott van a király is mindent megtenne azért, hogy fia nehogy Americát válassza. Ilyen körülmények között nehezedik a döntés is.
Nekem szintúgy tetszett ez a kötet, is mint a többi. Bár csak az utolsó pillanatban derült ki hogy ki lesz az igazi, de szerintem az nagyon is jó döntésnek bizonyult. Ebben a kötetben a váratlan fordulatok mellett a dráma sem maradt ki. Megismerhettük a lázadók szándékait és tetteit, de a palota őreivel lenni egy kicsit mit megbeszélgetni. Méltó lezárása lett a sorozatnak!
Ajánlom mindenkinek ígéretes sorozat, ami megállja a hírét!

Kiera Cass: Koronahercegnő
20 évvel később Eadlyn is a Párválasztó előkészületeiben találja magát. Miután szüleinek sikeres Párválasztója akad Eadlyn még a gondolatot is utálja, hogy ő így találjon rá a szerelemre. Ő lesz az királynő, akinek vezetnie kell az országot és emellé kell egy társ is. Nem csak ez az oka a Párválasztónak. Miután Maxon a trónra került és eltörölte a kasztrendszert az új rendszer sem bizonyul, tökéletesnek hisz a nép fejei között még mindig szerepelnek lázongások.
Eadlyn nem így képzeli, az egészet nem akarja, hogy egész Illéa lássa az ő párkeresését és az ő döntését. De nem akad kibúvója a dolognak. Elkezdődik az egész versengés Eadlyn kegyeiért és a fiúk sem olyanok, mint ahogy azt Eadlyn képzelte ám most már úgy látszik, hogy megváltoztak a dolgok minden téren.
Mit is mondjak most? Nekem ez a kötet, ha nem jelenik meg az nem törte volna össze a szívemet. Én ezt a kötet feleslegesnek és erőltetettnek érzem. Igaz hogy történetet más szemszögből olvashatjuk nekem akkor sem nyerte el tetszésemet. Egyrészt nagyon keveset tudunk meg a leendő udvarlókról és egyik sem mutatott idáig fel valami olyan dolgot, ami miatt megjegyeztem volna. Esetleg Kyle de ő pedig valahogy reménytelen esetnek számít Eadlyn szemében. De Eadlyn órákat volt képes nyöszörögni a saját érzéseiről és reménytelenségéről ahelyett, hogy a sarkára állt volna és tett is volna valamit. Na de azért a végére egy kis pozitív változás is létrejött…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése