Fejléckép Filuról

2016. augusztus 11., csütörtök

Könyvajánló - Gubó Dorina - 2016. augusztus 11.

Gubó Dorina által küldött könyvajánlók a Lépj te is Filu nyomdokaiba! című játékunkhoz.

Ellen Schreiber: Vámpírcsókok
A történet dióhéjban egy lányról szól, aki gyerekkora óta vámpír akar lenni. A lány gothkét öltözik fura szokásai vannak, és vámpírok után nyomoz. Szerintem ez mindenkinek számára meghökkentő lehet.
Ám amikor új fiú érkezik Uncsifalvába Raven figyelmét már csak ez köti le. Számos meghökkentő tényező után Raven nagyon reméli, hogy végre megtalálta álmai titkos vámpírját. Hogy mi számít meghökkentő tényezőnek, mint például a letakart tükrök, láda föld, fokhagyma mentesség, éjszakai mászkálás ezeket a hiedelmeket könnyen ismerhetjük már. Meglepő fordulatnak számít amikor Ravent meghívják a kastélyba egy vacsorára és ott megismerkedik a fiúval Alexxal. Lány rögtön szerelmes lesz a fiúba, bár itt inkább csak a vámpírság vonzza őt. Raven rögtön érzi, hogy megtalálta álmái fiúját. Míg mások egy moziban randiznak, ők a temetőben piknikeznek, és még sorolhatnám. Amikor Raven felhagy a gyerekes vámpírkórságával meglepő fordulat történik…
Ajánlom figyelmébe annak, aki az Alkonyat láz után még hajlandó vámpírokról olvasni és nem riad a el fantáziától! Bár nekem ez a könyv kicsit furcsa volt azért voltak benne humoros részek és Raven karaktere is nagyon tetszett. De azért még egyszer nem olvasnám el!

Justina Chen Headley: Iránytű önmagamhoz
A történet főszereplője Terra Cooper, aki hátrányos megkülönböztetésben él az emberek között. Egy tűzfolt csúfítsa el a lány arcát és minden vágya, hogy azt számos kezelés árán is eltüntessék.
Az egyik kezelés után hazafelé tartva majdnem balesetet szenvednek egy másik autóval. A goth fiú majdnem áldozata lesz Terra vezetésének ám ez a furcsa találkozás indítja el a regény cselekményét.
Miután édesanyja és Terra megismerkedik Jacobbal és annak édesanyjával számos változáson mennek keresztül mindketten. A két eltérő családi helyzetben lévő család között hogyan mélyedik el a kapcsolat és mennyi változáson mennek keresztül együtt. Terra rá jön milyen az igazi szépség és magabiztosság. Az édesanyja pedig kilép az apa sanyargató árnyékából kezébe veszi az életét és felhagy férje kiszolgálásával.
Számomra a könyv tanulságos volt és jól kidolgozott jellemfejlődéseket láthattunk. A mű értékeket hordoz olvasója számára és megismerteti velünk milyen az, ha van bátorságunk tenni a céljainkért és meg is tesszük a hozzá kellő lépéseket.

Eva Kavian: Nem akartam vele élni
Sylvia elvált szülők gyermeke. Szülei közös megegyezése alapján 1 hetet az édesanyjánál töltenek a másikat édesapjuknál. A lány nem tud nyugton élni hisz apja helyett is ő neveli, főz, mos a kishúgaira.
A lány bátorságát összeszedve felhívja édesapját, hogy ezt megmondja neki. Az édesapát vezetés közben éri a hívás és a lány csak egy csattanást hall. A lány már érzi, hogy ezt a balesetet csak ő okozta. Bűntudat elönti őt és történet továbbá arról szól, hogyan dolgozza fel ezt a tragikus eseményt. Kik segítik őt abban, hogy újra kiteljesedjen az élete, és hogy végleg maga mögött tudja hagyni a megtörténteket.
A történet szintén komoly témát feszeget és mindannyian tudjuk, hogy mennyire fáj az, ha elveszítünk, valakit ebben az esetben pedig érhetjük, hogy ha magunknak is köze van a dologhoz.
Igazából nemtől és kortól független mindenkinek ajánlom, aki nem riad vissza a kicsit szomorkásabb történetektől.

Jenny Han: Fiúknak, akiket valaha szerettem
Lara Jean egy hétköznapi lány, aki egy megoldást talált arra, hogy könnyebben menjen számára a felejtés. Leveleket ír azokhoz a fiúkhoz, akik megbántották vagy valamilyen kapcsolat fűzi őket össze. Ezeket a leveleket úgy írja, hogy soha nem kerülnek napvilágosságra. Bár amikor ez megtörténik, Lara Jean körül felfordul a világ.
A leveleken át ismerhetjük meg Lara Jean kapcsolatait a fiúkkal való viszonyát.
Nekem a történet kicsit sablonos volt, hogy, miért mert kiszámítatóak voltak a történések, az alap egy gimis sztori, ami egy kicsit már nem nagyon tud újat hozni. Számomra túl-túl aranyos volt és ez a sok aranyosság már visszataszítóként hatott. Nekem a lány egy kicsit komolytalannak számított bár a leveles alapötlet viszont nagyon virágzó tudott volna lenni.
Egy kis csalódást érzek, és nem akarom, senki kedvét elvenni a könyvtől az biztosan szeretni fogja, aki szereti a cuki történeteket és valami könnyed történet vágyik!

Jenny Han: Nyár, amikor megszépültem (Nyár-trilógia első kötete)
Belly gyerekkora óta Cousins Beachet tölti minden nyarát. Ahol a mindig kedves Susannah és két fia Conrad és Jeremiah fogadja őket. A két fiú mind más karakter Conrad a magányos bezárkózottan titkokkal körülvett fiú míg Jeremiah a vicces, humoros segítőkész fiú, aki mindent meg tesz Belly kegyeiért. Belly már gyerekkora óta szerelmes Conradba a lány minden nyarat alig vár, hogy végre felfigyeljen rá Conrad. Ám ez a nyár más Conrad az egész nyarat szobájában bezárkózva tölti és a lány is kinőtt már a gyermekkori játékokból. Idáig otthonosan mozgott a fiúk között már azért, hogy Belly a kamaszkorba ért mindez változik.
A regényben szerelmi háromszög van kialakulóban a fiútestvérek és a lány között és nem könnyíti meg a helyzetet az, sem hogy testvérek anyjánál rákot diagnosztizáltak, amely előre vetíti azt, hogy minden meg fog változni a nyarakkal kapcsolatban. A háromzsög mellett megjelenik egy újabb fiú Cam is bár Belly szíve csak egy valakiért dobog.
Azoknak ajánlom ezt a regény, akik kedvelik, a szerelmes sztorikat nem riadnak vissza a nyártól és melegtől. De legfőképpen fiataloknak, akik maguknak is egy ilyen szerelmes fagyizós, strandos nyarat álmodtak meg és üzenem nekik, hogy ezt a regényt nyaralás közben meg élvezetesebb olvasni hisz akkor közelebb kerülünk Belly történetéhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése